מהי רשלנות רפואית בהרדמה/טשטוש?
הזכות לקבל טיפול רפואי מקצועי בעת אשפוז בבית חולים, זו אחת הזכויות החשובות ביותר של חולים והיא אף מעוגנת בחוק זכויות החולה. ולמרות זאת, אנו עדיין נתקלים בסיבוכים כתוצאה מרשלנות רפואית גם בהליכים "פשוטים" לכאורה המחייבים הרדמה או טשטוש.
סדציה (טשטוש) זו הרדמה קלה שנעשה בה שימוש בעת ביצוע הליכים רפואיים פשוטים כמו בדיקת קולונוסקופיה, אנדוסקופיה ועוד. היות ופעולות אלו מלוות באי נוחות ונעימות הבדיקה מבוצעת עם תרופות הרדמה. בצהלך הבדיקה המטופלים אינם מחוסרי הכרה ועל כן מסוגלים להגיב לגירוי.
על פניו, מדובר בפעולה שגרתית. עם זאת בשל מקרה של רשלנות רפואית בו מטופל הפסיק לנשום על שולחן הטיפולים בעת ביצוע הבדיקה מבלי משים, וללא התייחסות להיסטוריה רפואית ולגורמי סיכון מהם סבל, כן חשוב להבין את הסיכונים הקיימים בהרדמה ו/או טשטוש. ומה חשוב לדעת? שהפרוצדורה יכולה להסתבך, לעיתים אף להסתבך באופן קשה.
להיות מודעים לסיכונים של פעולות הרדמה וטשטוש
מתוך רצון למשוך מטופלים לבצע בדיקות, הסיבוכים האפשריים כתוצאה מהטשטוש עצמו אינם מוצגים למטופלים בעת מתן מידע על הבדיקה. זאת כמובן מלבד הסיכונים האפשריים במסגרת הבדיקה עצמה. פעולת הטשטוש וההרדמה מתוארת כחוויה מרגיעה ומפתה, עם הניסיון למזער את הסיבוכים האפשריים, לרבות הסיבוכים הקשים, שכן הם יותר נדירים.
מקרה שהגיע לבית המשפט עוסק באדם בן 72 שהגיע לבדיקה אנדוסקופית. למרות שסבל מגורמי סיכון שהיו אמורים להדליק נורה אדומה טרם ביצוע טשטוש, נורה שכזו לא נדלקה, מה גם שהמטופל הפסיק לנשום והדופק שלו נעצר והבדיקה נמשכה גם כשהוא היה במוות קליני, ללא נשימה ודופק. לאחר שרופא שעבר בסביבה הבחין שהמטופל אינו נושם בוצעה החייאה, שגם היא התנהלה באופן כושל. מותו של המטופל נקבע לאחר כמה ימים.
היות ובדיקות כמו אלו הן שכיחות למדי, חובה להיות מודעים לסיכונים ולסיבוכים הנלווים.
תופעות הלוואי של טשטוש והרדמה
תרופות הרגעה שניתנות כדי לגרום לטשטוש יכולות לגרום גם לדיכוי רפלקסים חיוניים בגוף ולהוביל לדיכוי נשימתי, לירידת לחץ דם, לחסימת דרכי אוויר, לירידת דופק ועוד. בשל הסיכונים לפני ביצוע הרדמה או טשטוש חשוב לבחון את ההיסטוריה הרפואית של המטופל ובהתאמה לכך לבחור עבורו את סוגי התרופות המרדימות ואת המינונים הנחוצים. הרקע הרפואי של המטופל וסוג הפרוצדורה יקבעו גם את הצורך בטיפול בנתיב האוויר וניטור המטופל.
זיהוי גורמי סיכון לתמותה ותחלואה זו הנחיה קלינית חשובה בתחום ההרדמה. לכן טרם ביצוע הפרוצדורה על הרופא לבדוק היסטוריה של נחירות, דום נשימה בשינה או חסימת דרכי אוויר עליונות. גם הצורך ברופא מרדים מתבטא במקרים רבים. דרוש מומחה כדי לקבוע מינונים נכונים בעת השילוב בין התרופות, במיוחד כשהמטרה היא להגיע לרמת הטשטוש הנדרשת על מנת לבצע את הפרוצדורה בתנאים טובים.
דבר נוסף שיש לשים דגש עליו הוא מקצועיותו של הצוות הרפואי. פעולת ההרדמה דורשת ניטור וטיפול בנתיב אוויר בעת הצורך ועל הצוות הרפואי להיות מיומן בניהול נתיב אוויר כדי להיות אחראי על מתן טשטוש לחולים עם רקע רפואי עשיר ועם סיכון גדול יותר לפתח קשיים בנשימה.
כדי להימנע מכשלים בעת טיפול שגרתי יש לפעול בהתאם לסטנדרט הרפואי המקובל והסביר. היה ולא קרה כך ואתם חושדים שהתקיימה רשלנות, קבלו חוות דעת מעורך דין מקצועי שזו התמחותו.